۞ من الْمؤْمنین رجالٌ صدقوا ما عاهدوا اللّه علیْه فمنْهم مّن قضى نحْبه و منْهم مّن ینتظر و ما بدّلوا تبْد*یلًا ۞
سوره احزاب ؛ آبه ۲۳
از مومنان مردانی هستند که آنچه را با خدا بر سر آن پیمان بستند به مرحله صدق درآوردند پس برخی از آنها به عهد خویش وفا کردند(شهید شدند)و برخی از آنان انتظار میکشند و هیچ تغییری (در پیمان خود) ندادند.
نگاهی اجمالی به زندگی شهید آیت الله محمد علی حیدری
شهید والامقام آیت الله محمد علی حیدری در سال 1315 شمسی مصادف با 1358 ه.ق در شهر قم در خانواده ای روحانی بدنیا آمد. پدرش مرحوم آیت الله حاج شیخ محمد ولی حیدری یکی از علمای بزرگ حوزه بود. پس ازگذراندن مقطع ابتدایی در سن 12 سالگی به تحصیل در حوزه های علمیه قم و نجف پرداخت. دروس مقدماتی سطح فقه و اصول را نزد آیت الله بروجردی و آیت الله سلطانی فرا گرفت. سپس در درس حضرت امام خمینی(ره)شرکت نمود ، یکی از یاران رهبر معظم انقلاب حضرت آیت الله خامنه ای بود و معظم له در خصوص شهید اینگونه فرموده اند:
"رحمت خدا بر شهید عزیز حیدری نهاوندی باد. با آن مرحوم از دوران تحصیل در قم دوست بودیم و از نزدیک شاهد برخی از فعالیتهای مبارزاتی ایشان در سال چهل و دو بودم. ایشان همچنین از شاگردان خوشفکر و با استعداد در درس فقه و اصول امام و درس فلسفه علامه طباطبائی بودند. "
همچنین شهید حیدری به اتفاق شهید حاج آقا مصطفی خمینی فرزند امام خمینی در درس شرح منظومه آیت الله شیخ محمدفکور یزدی حاضر میشد ، ضمنأ در درس آیت الله حاج شیخ محمد علی اراکی هم بهره میبرد.
چون دارای استعدادی وافر بود در زمره شاگردان ممتاز آیت الله بروجردی قرار گرفت و در این ارتباط از ایشان یک دوره کتاب " وسائل الشیعه" که در آن زمان نایاب و در توان خرید همه طلاب نبود جایزه گرفت.
همزمان دیپلم کامل متوسطه خود را بصورت متفرقه و آزاد با نمرات عالی اخذ نمود. همچنین جهت آموختن زبان انگلیسی در کلاسهای درس انگلیسی که شهید دکتر بهشتی برپا نموده بود بمنظور آشنایی علمای مبارز ، شرکت نموده و زبان انگلیسی را نزد ایشان فرا گرفت و تسلط کامل داشت.
در سن سی سالگی به درجه اجتهاد میرسد.ایشان در سال 1349 شمسی اجازه اخذ وجوهات را از سوی حضرت امام خمینی دریافت و نمایندگی امام به ایشان واگذار میشود،ضمنا از حضرت آیت الله گلپایگانی و آیت الله خوانساری اجازه اخذ وجوهات را نیز داشتند.
مبارزاتش را از سال 1342 آغاز که از همان زمان همراه اساتید حوزه در آن ایام بارها مورد تعقیب ، بازداشت و مدت شش ماه را نیز در زندان قزل قلعه مورد شکنجه رژیم شاه قرار میگیرد. ازاین دوران به بعد زندگی مخفی او و جنگ و گریزش با رژیم آغاز می شود. شرح مبارزاتش در کتابی 300 صفحه ای تحت عنوان " شهید حیدری به روایت اسناد ساواک" توسط مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات منتشر شده است.
در سال 1352 به دنبال در گذشت پدر و با مراجعه تقاضای مکرر مردم مذهبی و انقلابی نهاوند به قم، ایشان به نهاوند مهاجرت میکند تا به جای پدر پرچمدار مبارزات مردم باشد.
شهید حیدری شجاعت و ایستادگی در مقابل ظلم و زور را از پدر به ارث برده بود. بطوریکه در حادثه زلزله سال 1337 شمسی در نهاوند، ایستادگی او در مقابل شاه خائن که به نهاوند رفته بود به ظاهر برای سرکشی زبانزد است از این واقعه فصلنامه فرهنگان سال دوم (1380) چنین نقل میکند: "نقل از راویان، در همین جا بود که طلبه ی جوان آقای محمد علی حیدری بنای جرّ و بحثی دو طرفه را با شاه گذاشت. و همان جا و بدون ترس و واهمه از او و اطرافیانش، ناسیونالیزم به اصطلاح مثبت مورد ادعای شاه را به باد انتقاد گرفت و شاه هم خیلی زودتر از آنچه انتظار میرفت، صحنه را ترک گفت؛ گویا همین هم مقدمه ی تبعید شهید حیدری در چند وقت دیگر گردید ."
شهید حیدری در نهاوند با انتخاب حسینیه جوانان (همین مکان)به پایگاه مبارزه، تأسیس صندوق قرض الحسنه، دارالایتام، کتابخانه عمومی و مراکز بهداشتی - روستایی، تحول زیادی در زندگی مردم ایجاد کرد و ضمن آشنا ساختن مردم به ویژه جوانان با قیام 15 خرداد و افکار حضرت امام خمینی ، نقش مؤثری در تکوین انقلاب اسلامی در نهاوند ایفا کرد و از لحاظ مالی مبارزان غرب کشور را تغذیه مینمود. و در طول اقامتش در نهاوند پرچمدار مبارزات مردم مبارز و انقلابی شد که در غرب کشور نمونه اند؛ و در این خطه منشاء فعالیتهای چشمگیر اجتماعی و عمرانی گردید.
شهید حیدری با گروه انقلابی ابوذر که به رهبری برادر مؤمن و انقلابی شهید محمد طالبیان اداره می شد قبل و بعد از انقلاب همکاری و از آنان حمایت می کرد.
در هنگام تحصن چند روزه شخصیتهای روحانی در دانشگاه تهران و در اعتراض به دولت بختیار که از ورود امام خمینی به میهن جلوگیری کرد بهمراه شهید مطهری، آیت الله خامنه ای ، آیت الله مشکینی و دیگر بزرگان شرکت نمود.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی طی حکمی از سوی امام خمینی به امامت جمعه نهاوند منصوب گردید.
در سال 1358 با رأی قاطع مردم به عنوان اولین نماینده مردم نهاوند به مجلس شورای اسلامی راه یافت و در کمیسیون قضایی مجلس مشغول و منشأ اثر بسیاری شد.
سرانجام پس از عمری مجاهده در شامگاه 7 تیر سال 1360 شمسی به همراه شهید آیت الله دکتر بهشتی بهمراه 72 تن از دیگر عزیزان توسط منافقین کوردل به شهادت رسید.
پیکر پاک و مطهرش پس از تشییع در تهران بنا به فرمان امام خمینی به نهاوند انتقال داده شد و بعد از تشییع باشکوه و بی نظیر مردم انقلابی در جوار مرقد مطهر امامزاده علی ابن موسی ابن جعفر و همچنین پدر بزرگوارش در حسینیه شهید حیدری( همین مکان) به خاک سپرده شد.
سعید حیدری